Kör-Vas-Út blog

A Kör-Vas-Út blogról

2015. december 30. - KVÚ

  Blogunk indulásakor elengedhetetlennek tartjuk, hogy röviden bemutatkozzunk, és leírjuk, mi a célunk a bloggal. Íme:

  A Kör-Vas-Út a BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium tagozata. Tagjai olyan hallgatók, akik a közlekedésépítés iránt érdeklődnek. Ezt az érdeklődést lelkesedésnek is mondhatnánk, lelkesek vagyunk. A lelkesedésünk egyrészt (leendő) szakmánk iránt, másrészt, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, a vasút iránt. Természetesen foglalkozunk közúti és városi közlekedéssel is, de akit a mozdony füstje megcsapott... Azt gondoljuk, hogy aki a vasúttal akar foglalkozni, annak lelkesednie kell érte. Van is miért, ezt blogunkban is szeretnénk megmutatni; ám lelkesedés hiányában könnyen kedvét szeghetnék az embernek bizonyos dolgok, amelyek nem működnek olyan jól, ahogy lehetne.

  Az építőmérnökség egy szép szakma, sok érdekességgel, és ami talán a legfontosabb, az alkotás lehetőségével. Egy építőmérnök olyat alkot, amellyel emberek százai, sőt tíz- és százezrei találkoznak, akár nap-mint nap, és ez az alkotás (szerencsés esetben) több évtizedig fennmarad, és meghatározza egy-egy város vagy tájegység képét.

  Annak érdekében, hogy ezt a szakmát minél jobban megismerjük, sok-sok szakmai programot szervezünk. Ezek legtöbbször kirándulások vagy kerekasztal-beszélgetések. A kirándulásaink során meglátogatunk egy-egy építkezést vagy üzemet, közelebbről megnézzük, mi és hogyan készül. Az egyetemen sokat hallunk a különböző technológiákról, de az az igazi, ha ezeket közelebbről is látjuk. A léptékükből adódik, hogy az egyetem falain belül ezeket nem lehet bemutatni: egy vasúti pályaépítő géplánc hossza több száz méter; de egy aszfaltkeverő telepet sem lehet egy előadóteremben sem felállítani. Így talán természetes is, hogy kimegyünk a terepre, és közelről megnézzük ezeket.

  Másik fő programunk a kerekasztal-beszélgetés. Ezek során szakmánk, és néhány kapcsolódó szakág neves képviselőit hívjuk el egy kötetlen beszélgetésre egy-egy forró csoki vagy hideg fröccs mellé. Sok érdekességet hallhatunk ilyenkor is, a vendégeink általában sok érdekes esetet, szakmai kihívást mesélnek el pályafutásukból. Sokszor akár hibáikat is, ezekből is érdemes tanulni.


  Új blogunkban főként ezekről, a kirándulásokról, és néhány kerekasztal-beszélgetésünkről szeretnénk írni, de természetesen bármely más, aktuális eseményekre is reagálni tervezünk. A célunk kettős. Szeretnénk bemutatni a Kör-Vas-Út tagozat működését, jó hírünket minél szélesebb körben elterjeszteni. Másod-, de nem utolsó sorban pedig szeretnénk bemutatni (leendő) szakmánkat a nagyközönségnek.

  Hisszük, hogy sokan érdeklődnek valamilyen szinten az építőmérnökök munkái iránt. Ez természetes is, hiszen mindenki látja, ha építkezés van, mindenkit zavarnak az akár hónapokon át tartó lezárások, az ezek által kialakuló torlódások; és a végeredmény is sokak életét befolyásolja. A médiában pedig gyakran terjednek részinformációk, pontatlanságok. Ezek gyakran puszta információhiányból adódnak. Hiszünk abban, hogy ha kellő alapossággal bemutatjuk, hogy mi is történik, és ezt néhány képpel kiegészítjük, sokan megérthetik, hogy miért kell annyi ideig építeni ezt vagy azt, esetleg, hogy miért pont az/úgy épül, ami/ahogy.

  Egy-egy projekt létrejötte sok-sok lépcsőből áll; hosszú folyamat, amire az az első elgondolástól az átadásig megvalósul. Ezalatt sok alternatív lehetőséget megvizsgálnak, majd döntéseket hoznak. Gyakran előfordul, hogy mi sem értünk egyet teljesen a döntésekkel; van, hogy azt gondoljuk, máshogy kellene csinálni. De soha sem szabad elfelejteni, hogy több ember döntése után alakulnak ki a végleges, engedélyezési és kiviteli tervek, és valami miatt az illetékesek ezt vagy azt a megoldást választották, a nálunk biztosan nagyobb szakmai tapasztalatuk  birtokában. Egymás között természetesen megfogalmazzuk a kritikákat is, de itt a blogon inkább arra kívánunk minden esetben választ adni, hogy miért az épül, ami. Már csak azért is, mert idősebb, tapasztaltabb tervező, kivitelező, üzemeltető kollégáink nyilvánvalóan legjobb tudásuk szerint jártak és járnak el. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a rossz döntéseket sajnos gyakran hozzá nem értő politikusok hozzák meg, nem a tervezők. Természetesen előfordulhatnak szakmai hibák is, ezek elbírálását viszont meghagynánk a mérnöki kamarának.

  A blog bejegyzéseiben törekszünk arra, hogy a leírások szakmailag pontosak legyenek; ám mivel a nyilvánosságnak, nem csak a szakmai közönségnek szánjuk ezeket, a magyarázatokat közérthetően kívánjuk megfogalmazni. Annak érdekében, hogy "egy nyelvet beszéljünk", néhány alapfogalommal mindenképp tisztában kell lenni. Ezek általában ismert kifejezések, de a hétköznapi életben gyakran összekeveredik a használatuk. Olyan kifejezésekre gondolunk itt, mint sín, vágány, talpfa, betonalj; ezeket mindenki hallotta már, ismertek; ám sokak számára talán nem egyértelmű, mi a különbség közöttük. Emiatt készítettünk egy Szószedetet, ebben összegyűjtöttük a legfontosabb kifejezéseket, amelyeket meg is magyarázunk. A listát időről időre bővíteni fogjuk, az ebben szereplő kifejezéseket az egyes bejegyzésekben külön nem magyarázzuk meg, legfeljebb utalunk a Szószedetre, amelyet a menüben közvetlenül el lehet érni.

  Szeretettel várjuk Kedves Olvasóinkat egy kis kalandozásra a közlekedés-építőmérnöki szakma szépségeiben!

A Kör-Vas-Út blog csapata

 


 

  A posztjainkban megjelenő képeket többnyire valamelyik tagtársunk készítette (beleértve a rajzi elemeket is). Azok újrafelhasználása előtt kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot! Az egyéb forrásból származó képek eredetét külön jelezzük. Információink pontosságát igyekszünk ellenőrizni, a tévedés lehetőségét azonban fenntartjuk, az esetlegesen hibás adatok felhasználásáért felelősséget nem vállalunk. Blogunk szerzői egyetemisták, a megkeresésekre való válaszadás időigénye az egyetemi elfoglaltságok függvényében hosszabb-rövidebb lehet. (A műegyetemi tanév sajátosságaiból adódóan elsősorban április-május és november-december hónapokban fordulhat elő, hogy lassan válaszolunk.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://korvasut.blog.hu/api/trackback/id/tr388028632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása