Kör-Vas-Út blog

EuroVelo6 Szentendre-Szigetmonostor kerékpáros híd új helyszíneinek kérdése

2020. január 15. - BaRoO

Az EuroVelo6 kerékpárút kapcsán két új híd épülne a Duna Szentendrei-Dunaágán. Az egyik Kisoroszinál, a másik Szigetmonostor és Szentendre között.

Korábbi cikkünkben már összehasonlítottuk az eddig felmerült két szentendrei helyszínt: a Határcsárdát, és a Pásztor rév környékét (= Rév utcát). (Itt: https://korvasut.blog.hu/2019/01/20/szentendre-szigetmonostor_kozotti_kerekparos_hid_elhelyezesenek_kerdese_752)

Azóta azonban a 2019 december 7-én tartott szentendrei lakossági fórumon felmerült egy újabb híd helyszín a Postás strand / Kacsakő környékén. 

Bár a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint a kerékpáros híd nem valósítható meg a felvetett új helyszínen (röviden összefoglalva azért nem, mert nincs rá sem pénz, sem idő, sem szakmai megalapozottság, és a vízművek plusz a hatóságok sem engedélyeznék a sokkal jobb Pásztor rév környéki alternatíva ismeretében), mi mégis megvizsgáljuk. Az, hogy nem épülhet ott kerékpáros híd, nem feltétlenül jelenti azt persze, hogy ott később ne lehetne egy autós híd, mert az autós hídnál a vízbázis védelme mellett ugyanolyan fontos szempont az is, hogy a szigetről jövő autósok elkerüljék Szentendrét alulról. Árvíz, túl alacsony vízállás, vagy jégzajlás esetén a rév (amire egyébként sem fér fel csak pár kerékpár), nem tud közlekedni, így a kompok/révek fejlesztése nem helyettesítheti a hidat.

Gazdasági szempontból a Duna híd hosszát nézve pár 10 méteresek lehetnek a különbségek a változatok között (a Kacsakői lenne a leghosszabb), így ez nem befolyásol számottevően.  A Postás strandi / Kacsakői helyszínhez viszont hosszabb árvízszint felett haladó (lábakon álló) utat kellene kiépíteni a szigeti oldalon, tehát sokkal drágább lenne megvalósítása, mint a Pásztor rév környéki / Rév utcai hídé. A híd természetesen nem Szentendre pénzéből, hanem EU-s és állami forrásból épülne.

Műszaki szempontból is több nehézség adódik délebbre helyezve a hidat, a vízbázisvédelem, régészeti lelőhelyek, és a hajózhatóság biztosítása (hídpillér Kacsakői helyszínnél) miatt.

Szabadidős tevékenység lehetősége szempontjából a délebbi híd helyek esetén a túlpart nem lenne használható, mivel a vízbázis miatt csak engedéllyel lehet a területre belépni. Az embereknek 1,5 km-t kellene gyalogolni ahhoz, hogy lemehessenek a talajra, és vendéglátóhelybe fussanak (ugyan oda, ahova a Pásztor révi híd közvetlenül vezetne). A Pásztor révnél a túlparton büfé (mosdóval),  étterem+szálláshely (Rosinante), és kajak-kenu kölcsönző (akik kerékpárkölcsönzőt is tudnának akár nyitni) (SZIV SE) várná már most is a hídon átkelőket. Itt le lehetne menni a Duna partra is kikapcsolódni, nézegetni a belvárost.

Építészeti és turisztikai attrakció szempontjából a Pásztor révnél / Rév utcánál a híd az épített környezet észrevétlen folytatása lenne. A turistáknak célt adna, hogy elsétáljanak odáig, és felmenjenek rá. A hídról a kilátás páratlan, mind a városra az egyik irányba (lásd fenti kép), mind a tájra a másik irányba. 

A délebbi híd helyszínek esetén a kilátásból kitakarna a növényzet, és bár van a közelében épített környezet, de az nem csatlakozna közvetlenül a hídhoz, így látvány szempontból tagolttá tenné az összképet, jellegtelen lenne a délebbi híd. A turistákat összezavarná, hogy előre, vagy hátra érdemes-e menni a Dunaparton (nem biztos, hogy elmennének a hídig a turisták, ha az mögöttük lenne).

Közlekedés szempontjából a nézőpont az, hogy ami javítja a sziget közlekedését, az Szentendréét is, mivel minél többen használnák a kerékpáros hidat, annál kevesebben autóznának körbe a 11-es úton. Felmérések szerint a határcsárdai hídhoz képest 3-szor többen térnének át tömegközlekedésre / kerékpározásra, ha a belvárosnál lenne a híd. A belvárosi (Pásztor rév környéki / Rév utcai, Postás strandi / Kacsakői) hídhelyszínek között viszont nem várható az autózás csökkenésében számottevő különbség egymáshoz képest, bárhol is épül meg, mivel akiket hátrányosan érne a még délebbi híd helyszín, azok diákok, akiknek általában nincs jogosítványuk. A szigetről Szentendrére iskolába járó diákoknak kb. 3 km-el többet kellene kerülniük, ha a híd délebbre kerülne, mivel az iskolák feljebb találhatóak a Postás strandtól. További hátrány, hogy autóval sem lehetne megközelíteni a szigeten egy délebbi hidat. Csak azoknak nem jelentene a Kacsakői / Postás strandi híd kerülőt, akik a HÉV állomásra tartanak, vagy attól délebbre.

Korzón átmenő gyalogos-kerékpáros forgalom szempontjából nem nőhet a híd miatt zavaróan a kerékpáros turistaforgalom, hiszen a kerékpáros útvonal jelenleg is a korzón halad, csak Leányfalu felé tovább. A híd megépítése után elágazna a sziget felé a kerékpáros útvonal. A korzóra látogatók nagyobb területen tudnának megoszlani, ha megnyílna a túlpart. A rekreációs és hivatásforgalom ideje eltér egymástól éves, heti és napi szinten is (nyáron és hétvégén amikor több a kikapcsolódó, nincsen munkába/iskolába járás; illetve reggel és késő délután, amikor munkába/iskolába mennek az emberek, üres a Duna korzó), így a szigetről átjáró megnövekvő kerékpáros hivatásforgalom nem okoz új konfliktust. Ugyanezen logika mentén az esetlegesen növekvő turista parkolási igény sem okozhat gondot, hiszen munkaszüneti napokon, amikor jönnek a turisták, a P+R parkolókat nem használják a munkába járok. Rendezvények idején pedig át lehet tolni a kerékpárt pl. az alsó szervízúton.

A leírt megállapítások szerint tehát nem érdemes a kerékpáros hidat délebbi (Kacsakői / Postás strandi) helyszínre tolni, akkor sem, ha az lehetséges lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://korvasut.blog.hu/api/trackback/id/tr7315411728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása