Kör-Vas-Út blog

EuroVelo6 Szentendre-Szigetmonostor kerékpáros híd új helyszíneinek kérdése

2020. január 15. - BaRoO

Az EuroVelo6 kerékpárút kapcsán két új híd épülne a Duna Szentendrei-Dunaágán. Az egyik Kisoroszinál, a másik Szigetmonostor és Szentendre között.

Korábbi cikkünkben már összehasonlítottuk az eddig felmerült két szentendrei helyszínt: a Határcsárdát, és a Pásztor rév környékét (= Rév utcát). (Itt: https://korvasut.blog.hu/2019/01/20/szentendre-szigetmonostor_kozotti_kerekparos_hid_elhelyezesenek_kerdese_752)

Azóta azonban a 2019 december 7-én tartott szentendrei lakossági fórumon felmerült egy újabb híd helyszín a Postás strand / Kacsakő környékén. 

Bár a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint a kerékpáros híd nem valósítható meg a felvetett új helyszínen (röviden összefoglalva azért nem, mert nincs rá sem pénz, sem idő, sem szakmai megalapozottság, és a vízművek plusz a hatóságok sem engedélyeznék a sokkal jobb Pásztor rév környéki alternatíva ismeretében), mi mégis megvizsgáljuk. Az, hogy nem épülhet ott kerékpáros híd, nem feltétlenül jelenti azt persze, hogy ott később ne lehetne egy autós híd, mert az autós hídnál a vízbázis védelme mellett ugyanolyan fontos szempont az is, hogy a szigetről jövő autósok elkerüljék Szentendrét alulról. Árvíz, túl alacsony vízállás, vagy jégzajlás esetén a rév (amire egyébként sem fér fel csak pár kerékpár), nem tud közlekedni, így a kompok/révek fejlesztése nem helyettesítheti a hidat.

Gazdasági szempontból a Duna híd hosszát nézve pár 10 méteresek lehetnek a különbségek a változatok között (a Kacsakői lenne a leghosszabb), így ez nem befolyásol számottevően.  A Postás strandi / Kacsakői helyszínhez viszont hosszabb árvízszint felett haladó (lábakon álló) utat kellene kiépíteni a szigeti oldalon, tehát sokkal drágább lenne megvalósítása, mint a Pásztor rév környéki / Rév utcai hídé. A híd természetesen nem Szentendre pénzéből, hanem EU-s és állami forrásból épülne.

Műszaki szempontból is több nehézség adódik délebbre helyezve a hidat, a vízbázisvédelem, régészeti lelőhelyek, és a hajózhatóság biztosítása (hídpillér Kacsakői helyszínnél) miatt.

Szabadidős tevékenység lehetősége szempontjából a délebbi híd helyek esetén a túlpart nem lenne használható, mivel a vízbázis miatt csak engedéllyel lehet a területre belépni. Az embereknek 1,5 km-t kellene gyalogolni ahhoz, hogy lemehessenek a talajra, és vendéglátóhelybe fussanak (ugyan oda, ahova a Pásztor révi híd közvetlenül vezetne). A Pásztor révnél a túlparton büfé (mosdóval),  étterem+szálláshely (Rosinante), és kajak-kenu kölcsönző (akik kerékpárkölcsönzőt is tudnának akár nyitni) (SZIV SE) várná már most is a hídon átkelőket. Itt le lehetne menni a Duna partra is kikapcsolódni, nézegetni a belvárost.

Építészeti és turisztikai attrakció szempontjából a Pásztor révnél / Rév utcánál a híd az épített környezet észrevétlen folytatása lenne. A turistáknak célt adna, hogy elsétáljanak odáig, és felmenjenek rá. A hídról a kilátás páratlan, mind a városra az egyik irányba (lásd fenti kép), mind a tájra a másik irányba. 

A délebbi híd helyszínek esetén a kilátásból kitakarna a növényzet, és bár van a közelében épített környezet, de az nem csatlakozna közvetlenül a hídhoz, így látvány szempontból tagolttá tenné az összképet, jellegtelen lenne a délebbi híd. A turistákat összezavarná, hogy előre, vagy hátra érdemes-e menni a Dunaparton (nem biztos, hogy elmennének a hídig a turisták, ha az mögöttük lenne).

Közlekedés szempontjából a nézőpont az, hogy ami javítja a sziget közlekedését, az Szentendréét is, mivel minél többen használnák a kerékpáros hidat, annál kevesebben autóznának körbe a 11-es úton. Felmérések szerint a határcsárdai hídhoz képest 3-szor többen térnének át tömegközlekedésre / kerékpározásra, ha a belvárosnál lenne a híd. A belvárosi (Pásztor rév környéki / Rév utcai, Postás strandi / Kacsakői) hídhelyszínek között viszont nem várható az autózás csökkenésében számottevő különbség egymáshoz képest, bárhol is épül meg, mivel akiket hátrányosan érne a még délebbi híd helyszín, azok diákok, akiknek általában nincs jogosítványuk. A szigetről Szentendrére iskolába járó diákoknak kb. 3 km-el többet kellene kerülniük, ha a híd délebbre kerülne, mivel az iskolák feljebb találhatóak a Postás strandtól. További hátrány, hogy autóval sem lehetne megközelíteni a szigeten egy délebbi hidat. Csak azoknak nem jelentene a Kacsakői / Postás strandi híd kerülőt, akik a HÉV állomásra tartanak, vagy attól délebbre.

Korzón átmenő gyalogos-kerékpáros forgalom szempontjából nem nőhet a híd miatt zavaróan a kerékpáros turistaforgalom, hiszen a kerékpáros útvonal jelenleg is a korzón halad, csak Leányfalu felé tovább. A híd megépítése után elágazna a sziget felé a kerékpáros útvonal. A korzóra látogatók nagyobb területen tudnának megoszlani, ha megnyílna a túlpart. A rekreációs és hivatásforgalom ideje eltér egymástól éves, heti és napi szinten is (nyáron és hétvégén amikor több a kikapcsolódó, nincsen munkába/iskolába járás; illetve reggel és késő délután, amikor munkába/iskolába mennek az emberek, üres a Duna korzó), így a szigetről átjáró megnövekvő kerékpáros hivatásforgalom nem okoz új konfliktust. Ugyanezen logika mentén az esetlegesen növekvő turista parkolási igény sem okozhat gondot, hiszen munkaszüneti napokon, amikor jönnek a turisták, a P+R parkolókat nem használják a munkába járok. Rendezvények idején pedig át lehet tolni a kerékpárt pl. az alsó szervízúton.

A leírt megállapítások szerint tehát nem érdemes a kerékpáros hidat délebbi (Kacsakői / Postás strandi) helyszínre tolni, akkor sem, ha az lehetséges lenne.

Szentendre-Szigetmonostor közötti kerékpáros híd elhelyezésének kérdése

Szentendre-Szigetmonostor közötti kerékpáros híd elhelyezésének kérdése


Az EuroVelo6 kerékpárút kapcsán két új híd fog épülni a Duna Szentendrei-Dunaágán. Az egyik Kisoroszinál, a másik Szigetmonostornál.

Szigetmonostor Budapest határától autóval szárazföldön körülbelül 27 km-re található, mivel az egyetlen összekötő híd, ahol belehet menni a szigetre autóskomp használata nélkül, Tahitótfalunál van. Ha Szigetmonostornak lenne autós összeköttetése Szentendrével, akkor ez a kilométerszám lecsökkenne körülbelül 13 km-re. Szigetmonostornak már régóta napirenden van egy autós híd építése, legutóbb az M0-ás híd építése alatt ígértek egy autós hidat a falunak, kompenzálva, hogy bár az M0-ás híd keresztül megy a szigeten, lehajtó nem készült róla. Az ígért híd azóta sem épült meg, ezért van a Megyeri híd a mai napig ideiglenesen átadva a forgalomnak. Szigetmonostornak mindig is érdeke volt egy autós híd megvalósulása, hiszen nagyban javítaná az infrastruktúráját.

Az EuroVelo6, ha autós hidat nem is, de kerékpáros hidat ígér a településnek. A tervek szerint 2021-re kéne, hogy megépüljön a híd. A kérdés az, hogy hova. Több helyszín is felmerült ennek kapcsán. Az egyik helyszín a határcsárdai autóskomp átkelő mellett van, a másik helyszín pedig a Pásztor rév mellett, ami Szigetmonostort közvetlen Szentendre belvárosával kötné össze.

„a.” helyszín: Határcsárda


A határcsárdai helyszínnek az az előnye, hogy a jelenlegi szabályozási terven nem kellene módosítani, és a vízművekkel sem kéne annyit egyeztetni, így valószínűleg hamarabb el lehetne kezdeni az építkezést. Ennek a hídnak a megépülésével annyi változna, hogy az embereknek nem kellene a kompra várni, hanem átbiciklizve/átsétálva a Határcsárdánál rögtön elérnék a volánbuszt, ami Újpest-Városkapuig közlekedik. Ez kielégítené azoknak az embereknek az igényeit, akik Pestre szándékoznak menni, bár mivel az autóskomp menetrendje folyamatos, csak rövid időt nyernének a híd megépülésével.

Azoknak, akik Budára járnak pár éve sokkal bonyolultabb a bejárás, mint azelőtt. Az M0-ás híd megépülése ugyanis többek közt azt is eredményezte, hogy a volánbusz járatok Pestre lettek átirányítva, a Budára közlekedő járatok pedig törölve lettek, így csak a HÉV-el lehet tömegközlekedve Budára menni. A HÉV állomást viszont vagy gyalog lehet elérni a Pásztor rév használata után, vagy a volánbusszal a Határcsárdától, de az plusz költséggel és idővel jár. Ha tehát Budát szeretné valaki elérni, akkor át kell szállni a HÉV-re Szentendre-autóbusz állomásnál. A 11-es úton rendszeresen fellépő reggeli dugók miatt viszont a volánbuszok lépésben haladnak, és így az utasok lekéshetik a csatlakozást, ha azzal mennek. Erre a helyszínre épülő híd tehát a Budára közlekedő emberek helyzetén nem segít.

Ez a helyszín nem hoz nagy fellendülést Szigetmonostor lakosságának, hiszen a boltok, iskolák, orvosi rendelők, gyógyszertárak Szentendre belvárosában találhatóak, ezért mindenképp volánbuszra kellene szállni, vagy többet kellene kerékpározni, hogy ezeket elérjék a lakosok. Ez a helyszín Szentendre peremén található és mivel a Szentendrére érkező turisták nagy része a belvároson túl nem megy, kiesik a mozgásterükből, így turisztikai fellendülést nem vonz maga után. Továbbá, ha ide épülne meg a kerékpáros híd, az kizárná annak a lehetőségét, hogy ide később autós híd épülhessen.

Látványterve:
 
hatarcsarda_latvanyterv.png

„b.” helyszín: Duna korzó


A Pásztor rév melletti helyszín, ami közvetlen a Duna korzót kötné össze a szigettel, megvalósítása bonyolultabb. Először is szabályozási tervet kellene módosítani, másodszor pedig a vízművekkel egyeztetni egyes kutak esetleges áthelyezéséről a vízbázis védelme érdekében. Ezek következtében valószínűleg csak később tudna megvalósulni a beruházás.

Viszont ez a helyszín Szentendre szívével kötné össze a falut. Szentendrére több ezer turista jár évente, akik a Duna korzótól szívesen átjönnének a szigetre is, ezáltal a falu turisztikai fellendülésben is részesülne. A sziget településeit árvíz idején erről a helyszínről is ugyanúgy el lehetne érni, mivel a kerékpárút árvízszint felett lenne vezetve, ahova közvilágítás kiépítését is szeretnék.

A Duna korzótól az összes iskola megközelíthető gyalog, a legmesszebb lévő a Móricz Zsigmond Gimnázium és a Barcsay Jenő Általános Iskola is két kilométerre található, míg a Ferences Gimnázium csupán 450, a Szentendrei Református Gimnázium 550, a Petzelt József Szakgimnázium és Szakiskola 850 méterre található. Az orvosi rendelő és a gyógyszertárak is 500 méteren belül megközelíthetők.

Ami viszont talán a legfontosabb, az a HÉV-hez való könnyebb eljutás, ami mindössze 1 km-re helyezkedik el a Duna korzótól. A kerékpáros híd megépülésével a szigetmonostori lakosoknak érdeke, hogy buszjárat induljon a szigeten belül az autóbusz-állomásra, így a HÉV elérése egyszerű és gyors lenne. Ez megoldható lehetne a jelenlegi e-busz útvonalának a meghosszabbításával, ami nem bocsájt ki káros anyagokat, így nem szennyezné a kutakat sem. A 11-es úton fellépő mindennapos dugók miatt még a Pestre közlekedő lakosoknak is előnyt jelenthet az ezen a helyszínen épülő híd, hiszen a szigeten belül közlekedő e-busz szinte forgalom nélkül tudná megtenni azt a 4 kilométert a HÉV-állomásig, ahol a Pestre közlekedő volánbuszra is felszállhatnak, egy zónával olcsóbb jeggyel/bérlettel.

Látványterve:
 
duna_korzo_latvanyterv.jpg

A „b.” helyszín tehát több szempontból is kedvezőbb helyszínnek tűnik, hiszen az ezen a helyszínen megépülő híd tudná kielégíteni a legtöbb ember igényét, viszont az „a.” helyszínen épülő híd valószínűleg hamarabb építhető. Hosszú távon nézve, ha a Határcsárdánál épül meg a kerékpáros híd, az sajnos kizárja annak a lehetőségét, hogy oda autós híd épüljön a jövőben (ami Szigetmonostornak mindenképpen érdeke), illetve a Budára közlekedő embereknek a helyzetén nem segít.

Abban az esetben, ha az „a.” helyszínen épül meg a híd, kompenzációként felmerülhetne például a Pásztor rév menetrendjének módosítása, hogy legalább a forgalmasabb időszakokban folyamatosan járjon, illetve az esti órákban a HÉV-hez igazítva óránként járjon, ezzel segítve a Budára közlekedőket, ugyanis jelenleg a Pásztor révnek nagyon szűkös a menetrendje és este 19:30 után nem is közlekedik. Ez viszont azt eredményezi, hogy aki arra jár Budára, annak vagy mindenképpen el kell érnie ezt az utolsó járatot, vagy vehet volánbusz jegyet és mehet a Határcsárdához, ami ismét plusz költség és idő, nem beszélve arról, hogy lehet, így a Pásztor révnél marad a biciklije vagy autója, amivel reggel odáig eljutott.

Összefoglaló térkép:
 
eurovelo6_terv_2.png

Ön szerint hol épüljön meg a híd?
Határcsárda ("a." helyszín)
Duna korzó ("b." helyszín)
Created with QuizMaker

Források:

  1. Szigetmonostor Újságoló
  2. http://szigetmonostor.hu/index.php/epitesi-szabalyzat
  3. http://szigetmonostor.hu/index.php/turizmus/eurovelo6
  4. http://budapestkornyeke.hu/uj-hid-epulhet-a-dunan-mutatjuk-a-legfrissebb-terveket/
  5. http://szimon.hu/kerekparoshid-amin-a-mento-is-atjohet/

Várostervezési Napok 2017.

A BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium a Közlekedésmérnöki Szakkollégiummal együttműködve idén is megrendezi a Várostervezési Napok (VTN) című rendezvényét.

A VTN-re elsősorban építőmérnök, építész, közlekedésmérnök és tájépítész hallgatókat várunk, de bármely magyarországi felsőoktatási intézmény nappali tagozatos, alap-, osztatlan vagy mesterképzésre járó hallgatója jelentkezhet. A versenyen 5-7 fős (a szervezők által összeállított, a szakokat tekintve vegyes) csapatok vesznek részt. A feladatuk minden évben egy kijelölt (budapesti) helyszín komplex szemléletű újragondolása. 

Időpont: 2017. március 3-6. (péntek-hétfő)
Helyszín: Baross Gábor Kollégium (Budapest, Bartók Béla út 17.) díszterme. 
Bővebb információk: varostervezesinapok.hu 
Jelentkezni a fenti honlapon, vagy közvetlenül az alábbi linken lehet, március 1-jén, szerdán éjfélig.  

Péntek délután a helyszín ismertetése és közös bejárás után (kb. 17 órától) a megnyitó következik, szombaton és vasárnap egésznapos műhelymunkára van lehetőség, míg hétfőn délután (15 órai kezdettel) a csapatok bemutatják koncepciójukat. A prezentációkra minden érdeklődőt is szeretettel várunk. 

vtnlogo_2017.png

 

Főtámogatónk:
Duna Aszfalt

Vitézy Dávid: Tapasztalataim a jelen közlekedéséről, betekintés a jövőbe

A BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium Kör-Vas-Út tagozata szeretettel meghívja a blog olvasóit Vitézy Dávid, a BKK alapítója és egykori vezérigazgatója, a Közlekedési Múzeum jelenlegi főigazgatója, közlekedési szakértő mai előadására.

Tovább

Korhű-e az UV villamos?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója kapcsán két héten keresztül két UV-szerelvény közlekedik menetrend szerinti forgalomban Budapesten. A BKK közleménye szerint „Korhű villamosok járnak november 4-éig az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából”. Mai bejegyzésünkben annak járunk utána, hogy ez a „korhűség” hiteles-e. A korabeli fényképeken ugyanis egyáltalán nem láthatók UV-k...

  Bármilyen figyelmesen is nézzük meg az 1956 őszén Budapesten készült fényképeket, akármilyen válogatást nézünk (akár az iho-n, akár közvetlenül a fortepanon, akár bármilyen más képarchívumban), egyáltalán nem találni olyan fényképet, amelyen akár csak egy UV villamos is látszódna. Ezek szerint nem is közlekedtek akkoriban?

UV villamos 1956-2016.

UV szerelvény az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján Budapesten, a Ferenc körúton, 2016. október 23-án.

Tovább

Újra itt vagyunk!

Kedves olvasóink!

Az elmúlt fél évben különböző okokból elmaradtak a bejegyzéseink. Blogunk nem szűnt meg, hiszen rengeteg témáról szeretnénk még írni. Így természetesen az ígrt sorozatokra is sor fog kerülni. A továbbiakban igyekszünk heti egy bejegyzéssel jelentkezni. Így lesz ezen a héten is, kedden 18 órakor!

A Kör-Vas-Út Blog csapata

2 éves az M4-es metró

Szinte hihetetlen, de két éve már, hogy 2014. március 28-án, pontban déli 12 órakor elindult a menetrendszerű forgalom a budapesti M4-es metró vonalán.

Az évfordulót kihasználva a következő időszakokban néhány bejegyzésben a metróval fogok foglalkozni. Bemutatom, mi indokolta a metró építését, megmutatom, miért is nehéz, hogy valaha is elérje az ígért utasszámot; de ami talán a legfontosabb, több részletben bemutatom majd mit is nyertünk a metróval. (Előre bocsátom, sokkal többet, mint amennyire az elsőnek tűnik. De ezt amúgy a fokozatosan emelkedő utasszámok is igazolják.) Arra is ki fogok térni, indokolja-e bármi, hogy pl. a „régi piros hetes" buszt visszaállítsák.

És elő is kerítek majd néhány fényképet, még az építkezések idejéből, a felszínről és a föld alól, az épülő állomásokról is.

Tovább

A Fehér-tavi Halgazdasági Vasút

Ha visszatekintünk a történelemben, a Dél-Alföld Magyarország kisvasúti fellegvárai közé tartozott, elég csak a Kecskeméti Kisvasutat, a Békés megyét behálózó Alföldi Első Gazdasági Vasutat vagy az 1975-ben megszüntetett szegedi "Madzagvasutat" említeni. A jelen nem túl fényes a régióban, azonban a Fehér-tavi Vasút továbbra is maradéktalanul szolgálja ki országunk egyik legnagyobb halgazdaságát.

20160121_121233.jpg

UE/28 típusú mozdony nyitott személykocsival a Fehér-tavi Halgazdasági Vasúton
(fotó: Balog Péter; Szegedfish Kft. engedélyével)

Tovább
süti beállítások módosítása