Kör-Vas-Út blog

Korhű-e az UV villamos?

2016. november 01. - b.agoston

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója kapcsán két héten keresztül két UV-szerelvény közlekedik menetrend szerinti forgalomban Budapesten. A BKK közleménye szerint „Korhű villamosok járnak november 4-éig az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából”. Mai bejegyzésünkben annak járunk utána, hogy ez a „korhűség” hiteles-e. A korabeli fényképeken ugyanis egyáltalán nem láthatók UV-k...

  Bármilyen figyelmesen is nézzük meg az 1956 őszén Budapesten készült fényképeket, akármilyen válogatást nézünk (akár az iho-n, akár közvetlenül a fortepanon, akár bármilyen más képarchívumban), egyáltalán nem találni olyan fényképet, amelyen akár csak egy UV villamos is látszódna. Ezek szerint nem is közlekedtek akkoriban?

UV villamos 1956-2016.

UV szerelvény az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján Budapesten, a Ferenc körúton, 2016. október 23-án.

  A kérdés ezúttal is összetettebb ennél. Az UV villamosok sorozatgyártását 1956 tavaszán kezdték el, és az első járművek 1956. április 3-án (egy nappal április 4. előtt) forgalomba is álltak a 2-es villamos vonalán, a Duna-parton, amely viszonylat akkoriban (1951-től 1973-ig) még csak a Boráros tér és a Jászai Mari tér között közlekedett. Ha megnézzük az állományi adatokat, azt láthatjuk, hogy 1956 októberére már 42 kocsival rendelkezett a Fővárosi Villamos Vasút (FVV). Mivel az UV-k csatoltan közlekedtek, ez 21 ikerszerelvényt jelentett. Ez egy tekintélyes, észrevehető mennyiség (az összehasonlítás kedvéért, a nagykörúti forgalmat 40 darab Combino látja el). A 2-es villamos már akkoriban is a Kossuth teret érintve közlekedett. Akkor vajon miért nem láthatók a fotókon?

  Nem nehéz kitalálni, bár hiteles forrás nem áll rendelkezésre: az UV-kat az első tüntetések hírére visszarendelték a kocsiszínekbe. Érthető, az akkor vadonatúj, modernnek számító villamosokat ugyanúgy féltették, ahogy ma is teszik egy-egy új járműsorozat esetében. Az utolsó 6 szerelvény még egy hónapos sem volt ekkor. (Néhány kocsi hatósági vizsgája pedig a forradalom miatt tolódott későbbre.)

  A szabadságharc leverése után aztán újra forgalomba álltak, a következő év januárjától pedig sorra érkeztek az újabb kocsik, míg végül a közel 400 kocsiból álló flotta forgalomba állt, hogy aztán 30-40, de néhány kocsi esetében 50 évig szolgálják a budapesti utazóközönséget. Korhűek-e? Bár valószínűleg egyetlen forradalmár sem utazott UV-val a Kossuth térre, sem a Bem szoborhoz, sem a rádióhoz vagy a Corvin közbe, az UV-k valamiben mindenképp korhűek: vitathatatlanul az 50-es évek közepének műszaki színvonalát és formatervezését idézik.


A két UV szerelvény november 4-éig még közlekedik a Nagykörúton, minden délután és este, kb. 40 percenként. A tervezett menetrendjük a BKK honlapján megtekinthető.


B. Ágoston

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korvasut.blog.hu/api/trackback/id/tr1611917483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása